top of page

Waterdunen

Waterdunen is een mooi natuurgebied ten westen van Breskens aan de Westerschelde. Het is aangelegd ter compensatie van verloren gegane gebieden in de Westerschelde. In 2022 is het officieel geopend en dus nog in volle ontwikkeling. Het is een getijdegebied dat dankzij de verschillende eilanden een uitstekend broedgebied vormt voor meeuwen, sternen en steltlopers. De wandelpaden zij oordeelkundig aangelegd zodanig dat er een minimale verstoring is; er zijn kijkwanden en kijkhutten. Enkel toegankelijk te voet, dus geen fietsen en honden zijn ook niet toegelaten.





Ik wou er al lang eens naartoe en dan vooral voor de grote stern en de dwergstern; vooral die laatste stond hoog op mijn wenskijst. Afgelopen woensdag plande ik een blitzbezoek en ging de wekker om 03,45u; niet om de files voor te zijn maar om de zonsopgang van 05,35u mee te pakken eventueel, want met zonsopgangen weet je nooit. En ook: de ochtenden zijn het mooist.


En dan was het zoeken naar de sternen. Van de dwergstern wist ik het niet goed hoe ze het deden daar. De grote sternenpopulatie had in 2022 een ferme deuk gekregen door de vogelgriep, dat wist ik. Aanvankelijk zag ik enkel visdieven en al snel had ik door dat ik voor mijn doelsoorten aan de andere kant van het reservaat moest zijn; hier lag het broedeilandje te dicht bij de kijkhut.





Aan de kijkhut aan de andere kant zaten wel grote sterns! maar de kijkhut was totaal niet geschikt om te fotograferen; ze was enkel uitgerust met een venster met eenrichtingsglas dat bovendien heel donker was en ook nog vuil. Dus het werd zich behelpen buiten de hut zo goed en zo kwaad als het kon. We waren al tevreden met de opportuniteiten, maar nog niet helemaal want af en toe zag ik een dwergstern voorbijvliegen met prooi! Hoe gingen we dat fixen; de omstandigheden hier waren niet goed mede door de tamelijk sterke wind uit de verkeerde richting: de vogels zaten voortdurend met de rug naar mij. De grote sternen vlogen af en toe wel eens een rondje maar met de dwergstern ging het hier niet lukken.


Gelukkig vond ik in de buurt een andere plek die mij de vereiste condities bood. Makkelijk was het niet; de dwergstern is een juweeltje: mooi; elegant, sierlijk maar heel snel en wendbaar. Maar ik was uitermate gemotiveerd en het zou lukken, dat moest! Kijkt u zelf maar; heel blij met de resultaten.


Ik laat u een reeks grote sternen zien en dan een reeks dwergsternen en als toemaatje nog een reeks 'bijvangsten' (kluut, wulp, zwartkopmeeuw, visdief).











Veel lees- en kijkplezier en tot de volgende.



85 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page